Eieren van mijn baardagaam, wat nu?

Wanneer kan ik gaan kweken met mijn baardagamen?

Als je wil kweken met je baardagamen moet je zorgen dat zowel je mannelijke als je vrouwelijke baardagaam minimaal anderhalf jaar oud is. Uiteraard moeten je baardagamen ook gezond zijn als je er mee wilt gaan kweken. Hoe dit te realiseren is vind je in onze caresheet over baardagamen.

Het is verstandig om je baardagamen van te voren een winterrust van 7-8 weken te geven, waarbij er overdag in de koele zone van het baardagamen terrarium een temperatuur van 17-18 °C en in de warmte zone een temperatuur van 24-25 °C in het terrarium. Onder de lamp mag het oplopen tot maximaal 40 graden, echter is 35-38 graden al voldoende.’s nachts mag de temperatuur teuglopen naar 15 °C. In de winterrust krijgen de baardagamen 8-10 uur licht op een dag.

Wanneer zal ik de eerste eieren bij mijn baardagaam vinden?


Drie tot vier weken na het eind van de winterrust beginnen de paringsactiviteiten bij baardagamen meestal. De Baardagaam man krijgt een zwart gekleurde baard en d.m.v. kopknikken probeert hij de vrouwelijke baardagaam te verleiden. Meestal lukt het hem niet de eerst keer, maar uiteindelijk zal er toch een paring plaatsvinden. De mannelijke baardagaam zal hierbij de vrouwelijke baardagaam in het nekvel bijten om haar in bedwang te houden.

Baardagamen zijn ovipaar, dat wil zeggen dat ze eierleggend zijn. Ongeveer een maand na de bevruchting zal uw vrouwelijke baardagaam onrustig gedrag vertonen. Ze zal veel gaan graven in het terrarium om uiteindelijk een geschikte plaats te vinden om haar eieren in te leggen. Zorg dat u een dikke laag (± 20cm) zand in het terrarium heeft waar uw baardagaam haar eieren in kan leggen.

Eieren van mijn baardagaam, wat nu?


Als je baardagaam eieren heeft gelegd kan je deze uitbroeden. Denk van tevoren goed na of je de eieren wel wilt of kunt uitbroeden aangezien jonge baardagamen veel tijd, geld en ruimte kosten. Als je tot het besluit bent gekomen dat je de eieren niet wilt uitbroeden kan je ze altijd naar de Blue-Lagoon brengen. We broeden de eieren uit met onze eigen Herp Nursery II. Je kunt de eieren uitbroeden in het terrarium, maar hier is de temperatuur en luchtvochtigheid niet altijd constant en kunnen je baardagamen de eieren kapot trappen. Het is daarom aangeraden je eieren uit te broeden in een broedstoof zoals de Herp Nursery II.

Als je de eieren uit het terrarium haalt, probeer ze dan niet te draaien. Hierdoor kan namelijk het embryo afsterven. Leg de eieren in een gesloten bakje zoals een bami bakje die we ook bij de Blue-lagoon hebben. met vochtig broedsubstraat. Je kan verschillende substraten kiezen om je eieren in uit te broeden, vermiculiet en perliet zijn toch wel de twee meest gebruikte. Per gram substraat moet je 1 gram water mengen om de gewenste vochtigheid te krijgen in het substraat. Met je vinger kan je een geultje graven waar het baardagaam eitje in kan.

Zorg dat de eieren minimaal tot de helft in het substraat liggen en zorg dat de eieren niet tegen elkaar aan liggen. Als de eieren van je baardagaam in het substraat liggen kan het deksel op het bakje en kan het bakje de broedstoof in. De temperatuur in de broedstoof moet tussen de 26°C en de 30°C liggen en er moet een luchtvochtigheid boven 90% zijn. Controleer de temperatuur en luchtvochtigheid meerdere keren per dag met bijvoorbeeld één van onze hygro- of thermometers. Controleer ook de baardagaam eitjes regelmatig en leg de beschimmelde of eitjes met andere afwijkingen apart. Als baardagaam eieren gaan indeuken kan het zijn dat het te droog is, doe dan een klein beetje water bij het broedsubstraat. Na 55 tot 86 dagen zullen er jonge baardagaampjes uit de eieren kruipen.

De eerste baardagamen zijn uit het ei gekropen, hoe nu verder?


Als de jonge baardagamen uit het ei kruipen zullen ze rond de 10 cm lang zijn (inclusief staart. Zorg dat er een simpel ingericht terrarium klaar staat al voor dat de jonge baardagamen uit het ei kruipen. Leg een aantal platte stenen onder de spots om zonplekjes te creëren voor de jonge baardagamen. Zorg voor meerdere warmtespotjes zodat niet alle baardagaampjes op een hoopje zitten bij één spot. Zorg zeker voor een UV-B lamp, dit hebben de jonge baardagamen hard nodig voor de groei van het skelet. Zowel spots als UV-lampen vind jein onze webshop. Zet een klein waterbakje of schaaltje met een klein laagje water in de bak.

Jonge baardagamen kunnen niet zwemmen en er zijn gevallen bekend waarbij de baardagaampjes in een laagje van 1,5 cm water zijn verdronken. Sproei elke dag minimaal één keer met bijvoorbeeld een LR sprayer, jonge baardagamen likken liever sproeiwater op dan dat ze uit het waterbakje drinken. Jonge baardagmen eten meer dierlijk dan plantaardig voedsel. Hoe ouder ze worden hoe meer dit zich gaat omdraaien.

Het is dus belangrijk dat jonge baardagaam zoveel mogelijk soorten plantaardig voedsel (uiteraard wel plantaardig voedsel wat hiervoor geschikt is) leren eten, want als ze volwassen zijn wordt dit het meest gegeten. Zet in je opfok terrarium een voerbakje met kleingesneden groente en fruit ook al zullen ze toch meer insecten eten. E.v.t. kan je tussen het groente en fruit buffalowormen leggen. Zo happen de jonge baardagamen met de wormpjes ook groente en/of fruit mee waardoor ze hieraan ook al aan wennen.

De jonge baardagamen groeien snel en zorg dan ook dat elke baardagaampje ongeveer evenveel voedsel binnenkrijgt. Zet zwakkere baardagaampjes apart. Na een maandje of twee kunnen de baardagamen naar een nieuwe eigenaar.

Wat heb ik nodig om de eieren van mijn baardagaam uit te broeden?


Zoals je waarschijnlijk in de tekst al heeft gezien heeft Blue-Lagoon alle producten die u nodig heeft om uw baardagaam eieren succesvol uit te broeden. We zullen voor u een lijstje samenstellen met de producten die nodig zijn om uw baardagaam eieren uit te broeden:

 • Een broedstoof, zoals de Herp Nursery II
 • Broedsubstraat
 • Bakjes om substraat en eieren in te leggen
 • Hygro- en thermometer

Als je de baardagaam eieren zelf uitbroed moet je uiteraard ook een terrarium klaar hebben staan voor de jonge baardagamen die uitgebroed worden. Ook hier hebben we voor je een lijstje met benodigdheden samengesteld:

 • Een terrarium (denk aan l20 x b50 x h60 met e.v.t. een achterwand)
 • Zand of calcigrit als ondergrond
 • Spot en UV-lamp
 • Steen of rots om op te zonnen
 • Schuilplekje
 • Voerbakje
 • Drinkbakje of schaaltje
 • Sproeier

Alle producten kunnen besteld worden in onze webshop, maar je kan uiteraard ook langskomen als de winkel open is!