Baardagaam voeding

De voeding van baardagamen moet gevarieerd zijn. Zo kan je droogvoer, groenten, fruit en dierlijk voedsel gebruiken als voeding voor je baardagaam. Voer je baardagaam halverwege de ochtend, zodat je baardagaam eerst kan opwarmen, daarna kan gaan eten en dan nog heel de middag/avond heeft om de voeding te verteren en e.v.t. de overgebleven voeding op te eten.

Soorten baardagamen voer


Baardagamen voer bestaat voornamelijk uit droogvoer, dierlijke voeding en plantaardige voeding. Jonge baardagamen hebben vaak een voorkeur voor dierlijke voeding, naarmate de baardagaam ouder wordt gaan zij over het algemeen meer groenvoer eten.

Droogvoer baardagaam


Als voeding voor baardagamen kan je droogvoer gebruiken. Dit kan in een bakje aan de baardagagaam worden aangeboden. Droogvoer wordt vaak als bijvoer gebruikt. Bij de Blue-lagoon hebben we verschillende soorten droogvoer.

Dierlijke baardagaam voeding


Als dierlijke voeding voor je baardagamen kan je sprinkhanen, krekels, meelwormen, wasmotlarven, moriowormen en andere insecten en pinkies gebruiken. Deze voedseldieren kan je groente en fruit geven als voeding waardoor de voedingswaarde van de voedseldieren omhoog gaan. Het meest gebruikelijke dierlijke voeding zijn sprinkhanen of krekels met daarnaast  bijvoer meelwormen en plantaardige voeding.

Plantaardige baardagaam voeding


Naast dierlijke voeding kan je ook plantaardige voeding geven aan je baardagaam. Als groenten kan je andijvie, tomaat, paprika, komkommer en uiteraard nog vele andere soorten geven. Let op dat je in beperkte vorm koolsoorten, spinazie, wortelen, broccoli, erwten en bonen aan je baardagaam voert, want deze groenten kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid van je baardagaam. Als fruit kan je alles voeren, citrusvruchten alleen met mate als voeding gebruiken. Ook lusten baardagamen paardenbloemen graag als voeding. Zorg wel dat ze niet langs de weg geplukt zijn. Voer alleen de bloem en bladeren, de steel is niet geschikt als voeding voor je baardagaam.

Zorg dat je alle voeding die je de baardagamen voer bepoedert met vitaminen en calcium of andere mineralen. Wissel dit wel af, dus de ene keer vitaminen en de volgende keer calcium op de voeding van je baardagaam. Geef je baardagaam ook altijd zoveel krekels of sprinkhanen  dan dat die op dat moment op kan, om te voorkomen dat er insecten rond gaan dwalen in het terrarium.

Voor een verder gedetailleerd stuk over de voeding en verdere informatie over de baardagaam, kijk eens op onze caresheet.