Vernevelaars en Beregening

Vernevelaars en Beregening


We hebben verschillende soorten beregeningssystemen en luchtbevochtigers. Vernevelaars en beregeningssystemen worden voornamelijk gebruikt in paludaria om gifkikkers en diverse hagedis soorten te voorzien van vocht en een juiste vochtigheidsgraad. In combinatie met een luchtvochtigheids controller kan het geheel ook volledig automatisch lopen. Op het bijvullen van het water na dan.SPROEI SYSTEMEN


Zoals regeltechniek van Lucky Reptile Humidity Controle, echter werkt deze heel goed, alleen kan soms te lang aan blijven staan. B eter te gebruiken is een seconde pro-timer, deze kan max. 7 keer per dag aan en uit gezet worden. Zodat uw beregening maar een paar sec. bijv. 15 tot 30 seconde per beregening aangaat. Dit zorgt ervoor dat uw terrarium niet te vochtig wordt en planten verstikken in het vocht. Te gebruiken zijn verschillende regen systemen:

 • Eigenmerk compleet sproeisysteem met twee sproeiers en reservoir.
 • Lucky Reptile Super Rain Systeem een zeer compleet product met 2 sproeiers en reservoir.
 • Zoomed Sprayer Habba misting machine ophangbaar in uw terrarium met een water reservoir intern.
 • Jewel Spray Sproei systeem compleet met 2 Nozzles en reservoir, met waterfilter en terugslag ventiel.
 • Exo Terra (nieuw 2011) Monsoon sproei systeem met afstands bediening en 2 sproeiers en navul reservoir + automatische tijdschakeling.
 • NT Tropical rain System in twee uitvoeringen ook met reservoir

Ieder regensysteem heeft zo zijn voordelen en nadelen, ons eigenmerk is bijvoorbeeld iets grovere regendruppels even als die van Zoomed. Lucky Reptile heeft een leuke set samengesteld met goede sproeiers en een compact systeem, dat goed weg te werken is. Jewelspray is een zeer gerenomeerd en gebruikte versie van de sproeiers en is ontwikkeld door een hobbist zelf. Met sterke pomp kan tot wel 8 sproeiers van het merk Jewelspray aansturen. Exo Terra Monsoon is nieuw in 2011 en wordt aangestuurd door een ingebouwde tijdschakelaar, er zit een reservoir bij dat kan worden bijgevult zonder het deksel eraf te hoeven halen, de sproeiers kunnen worden bevestigd aan de wand, d.m.v. zuignappen op het glas te drukken.

Hier tussen moet dus een keuze gemaakt kunnen worden. Overigens kunt u alle spullen artikelen en randassortiment hiervan ook bij ons bestellen via webwinkel. Sommige artikelen moeten wel van te voren worden besteld.MEET EN REGEL APPARATUUR


Bepaalde diersoorten zoals gifkikkers en andere subtropische en tropische dieren hebben een hoge luchtvochtigheidseis. Deze kan verhoogd worden door de temperatuur van de bak / terrarium optimaal te houden voor de luchtvochtigheid, hoe hoger de temperatuur dus + 20-25 graden zorgt voor een optimale luchtvochtigheidsgraad regeling. De luchtvochtigheid kan gemeten worden door verschillende apparaten / luchtvochtigheidsmeters.

 • Thermo-Hygro Meter Pro van Lucky Reptile (een digitale meter voor temperatuur en luchtvochtigheid)
 • Humidity Control van Lucky Reptile (een digitale controler zorgt voor de juiste luchtvochtigheid)
 • Combi Hygro en Thermo Controle van Zoomed (een twee in één digitale regelaar automatisch in te stellen)
 • Exo Terra Humidity Meter digitaal (meet uw luchtvochtigheid en is speciaal plaatsbaar op de lichtkappen van Exo Terra Compact top etc.)
 • Exo Terra Thermo en Humidity Meter digitaal (meet temperatuur en luchtvochtigheid en is ook speciaal plaatsbaar op de lichtkappen van de Exo Terra Compact top en de Exo Terra Dual Tops)

Luchtvochtigheidsmeters en temperatuurmeters zijn er in allerlei maten en varianten, waardoor er dus veel te krijgen is op het gebied van meet apparaten en controllers, die ook nog eens uw vochtigheid en temperatuur kunnen regelen in combinatie met een luchtbevochtiger of sproeisysteem.NEVEL TECHNIEK


Kleine Nevelaars
Om uw vochtigheid of mist te creeëren kunt u verschillende apparaten gebruiken die u hierbij kunnen helpen. Deze luchtbevochtigers hebben een speciaal mechanisme waardoor ze water kunnen laten verdampen. Deze damp is dus 100% vocht. Sommige zijn voorzien van een water reservoir en sommige (heel kleine) kunt u alleen gebruiken intern in een terrarium om een nevel over het water te laten komen. Deze kunnen dan ook maar max. 3-5 cm onderwater staan, anders kunnen ze hun nevel niet kwijt. Dit zijn de zogeheten Mini Mistmakers, en zijn er in verschillende merken en kwaliteiten te krijgen:

 • Exo Terra Fogger
 • Silence Mini Nebeler
 • Nevelaar van Lucky Reptile

Dit zijn de kleine varianten voor intern in de bak.

Grote Nevelaars
Voor de externe vernevelaars is er ook een aardige soortering te krijgen, deze hebben veelal een eigen reservoir om gedemineraliseerd water in te doen, dit wordt geadviseerd om de levensduur van het apparaat te bevorderen. Gedemineraliseerd water kunt u ook zelf maken voor een osmose apparaat aan te schaffen. De grotere apparaten zijn voorzien van een nevel transport slang waar de nevel doorheen wordt verplaatst naar de bak inlaat toe. Dit kan simpel weg een gat zijn in uw rooster of gaas, maar ook mogelijk is natuurlijk een gat hiervoor te boren in het glas. Hier komt dan een slang door de wand heen van uw terrarium en zal de mist in kunnen brengen. Wij adviseren echter wel een kousje voor de uitgang te plaatsen of een stuk rooster, omdat sommige dieren hier wel eens in willen kruipen. Enkele voorbeelden van nevelaars die wij aanbieden zijn:

 • Magic Fogger van Dragon met reservoir van 2 liter + met een transport slang los bij te bestellen.
 • Fog Master van EuroZoo met een reservoir van 5 liter en een transport slang compleet.
 • Repti Fogger van Zoomed met een reservoir van 1,5 liter en een hoekse buigbare transport slang
 • Super Fog vernevelaar van Lucky Reptile met een reservoir van 2 liter en een buigbare transportslang

Al deze producten zijn verkrijgbaar bij ons. De één heeft zijn voordeel omdat hij wat compacter is dan de ander. Maar hierdoor ook weer een kleiner reservoir, dus kan niet al te lang aan blijven staan.VERWARMING

Natuurlijk is het altijd goed uw water in uw terrarium iets te verwarmen met een thermostaat of ook wel heater genoemd, een kleine heater van max. 25 watt is meestal voor kleine bakken tot 30 liter al meer dan genoeg, wilt u een grotere waterpartij warm houden, neem dan ongeveer 2-3 watt per liter inhoud, dan zit u meestal wel goed. Dus 100 liter = 200 tot 300 watt ook afhankelijk van de ruimte waarin uw terrarium staat. Een juiste lichtvochtigheid ontstaat door een goede temperatuursverhouding van bodem, water en lucht.

Vorige
Volgende
Yvette Gelders
- Auteur