Baardagamen terraria verwarmen

Baardagamen terraria verwarmen

Een baardagamenbak (terrarium) verlichten en verwarmen.
baardagamen zijn liefhebbers van de zon, echte zonaanbidders. Overdag mag de temperatuur dan ook best oplopen onder de lamp naar een graad of 40, maximaal 45. Maar bovenal moet men niet vergeten dat ook deze dieren UVB straling nodig hebben. UVB straling zorgt voor een goede bot opbouw, doordat de calcium te samen met vitamine AD3, die u toevoegt aan het eten van de dieren, kunnen worden opgenomen. Doordat de UVB stralen op de huid een stimulering geven voor de omzetting van bruikbare stoffen in het lichaam van de baardagaam. Dit voorkomt onder andere de ziekte 'rachitis'. Deze ziekte bij baardagamen komt vaak voor, doordat de dieren in hun jonge jaren niet genoeg UVB licht hebben gehad en dat uit zich bij baardagamen, maar ook bij vele andere hagedissen, in een vergroeïng van de botten. Deze ziekte kan niet meer genezen worden en moeten daarom voorkomen worden.

Lamp keuze bij het houden van baardagamen en andere hagedissen
De juiste lamp keuze bij baardagamen is wel degelijk van essentieel belang. Zo zijn er op de markt diverse soorten en maten, maar ook in diverse prijsklassen. Een goedkope UVB lamp heeft veelal een minder lange levensduur dan de duurdere, dit komt door de werkzame stof die erin zit. Een stof die zorgt voor de doorlating van UVB stralen in het terrarium van de baardagaam.

UVB-Lichtsterkte in het baardagamen terrarium
Er zijn verschillende sterktes van afgifte van UVB. Veel voorkomende UVB-sterktes zijn 2.0 UVB, 5.0 UVB en 10.0 UVB, waarbij het cijfer staat voor het aantal procent aan UVB afgifte. Hoe hoger de bak en de afstand tot het dier, hoe hoger de UVB intensiteit mag zijn. Hoe groter de afstand tot het dier, hoe minder UVB de baardagaam namelijk bereikt. Als een baardagaam op een te zware UVB sterkte wordt gezet, kunnen de UV stralen het dier verblinden. UVB-licht is namelijk schadelijk voor de baardagaam en zo ook andere hagedissen hun ogen.

Type UVB lampen voor baardagamen op een rijtje

  • Compact lampen
  • TL- UVB lampen
  • UVB Combi lampen met ingebouwde starter voor ontsteeking
  • UVB Methaaldamp lampen


Bovenstaande lampen geven allemaal UVB af maar niet allemaal genoeg warmte.

Compact lampen voor baardagamen
Geven heel weinig warmte af, dit komt omdat het een lamp is die ook wordt gebruikt als spaarlamp. Het is een lamp die bij een warmtelamp gehangen moet worden. Veelal geeft het wattage ook aan bij deze lampen hoe warm ze worden, namelijk max. 26 watt geeft nooit zoveel warmte als een lamp van 50 watt. Wattage wordt namelijk omgezet in warmte en licht.

TL- UVB lampen voor baardagamen
Dit type lamp geeft ook niet heel veel warmte af, maar meer een egale warmte voor de algehele temperatuur. Zo wordt een TL buis vaak een graad of 40. Dit beteken niet gelijk dat het in een baardagaam terrarium dan ook 40 graden wordt. Dit heeft te maken met de ventilatie die weer nodig is en de omgevingstemperatuur. TL buizen met UVB zijn in verschillende wattages en lengtes verkrijgbaar. Een lange baardagaambak, kunt u prima voorzien van een UVB TL-buis van de bijbehorende lengte. Kijk wel goed naar de juiste afstand, tussen de lamp en de baardagaam. Een TL-buis met UVB is hier dus ook geen lamp die zorgt voor de warmte straling, hiervoor moeten altijd andere lampen worden aangeschaft. Dergelijke spots die zorgen dat het op sommige plaatsen in de baardagamenbak ±35 graden wordt.

UVB Combi lampen voor baardagamen terraria
Deze lampen zijn ideaal in gebruik voor zowel UVB als warmtelampen. Deze lampen zijn echter wel alleen verkrijgbaar vanaf 100watt of hoger. Dat betekend dat u wel een terrarium moet hebben die een dusdanige grootte heeft dat hij met 100 watt of meer niet te warm wordt. Dit is namelijk niet goed voor de baardagamen. Een Combi lamp met UVB en warmte heeft een ingebouwde ontsteking voor de stof die UVB creeërd te ontsteken en het licht aan te krijgen. Deze interne ontsteker, maakt de lamp wel erg kwetsbaar en moet dus goed beschermd opgehangen worden, dat de dieren er niet zomaar tegenaan kunnen springen of vallen. Een aanraking en of waterspetters kunnen al funest zijn voor de UVB lamp.

UVB Methaaldamp lampen voor baardagamen
Dit is de nieuwste generatie voor warmte en UVB lampen. Door middel van een elektronische externe ballast, wordt de UVB lamp in de baardagamenbak ontstoken. Het voordeel van dit type is ook dat er lagere wattages mogelijk zijn, bijvoorbeeld 35watt, 50watt 70watt en 150 watt. Dit geeft voor veel baardagaamterraria een goede uitkomst in zowel hogere als lagere bakken, klein of groot. Door de wattage komt ook hier een goede warmte vanaf en kan de temperatuur op bepaalde plaatsen goed oplopen. Deze lampen zijn er in twee intensiteiten namelijk 5.0% en 10.0% en geven een heel goede hoeveelheid aan UV stralen. Ook gaan deze lampen een stuk langer mee, er zit genoeg werkzame stof in voor ¾ tot 1 jaar gebruik. De ballast die hierbij verkocht kan worden is een elektronische ballast. Deze voorkomt eventueel brandgevaar en schakelt de lamp automatisch uit, als deze niet goed kan worden aangezet.

Keuze van diverse lampen is dus zeker bepalend voor de temperatuur en de gezondheid van uw baardagamen >Een grote bak voor bijvoorbeeld een trio baardagamen kunt u dus uitrusten met bijvoorbeeld de volgende opties:

Optie 1:

Terrarium van 150x60x60cm

 

1 x Methaaldamplamp set 70 watt 5.0 % UVB

1 x Warmte spot 80 watt

1 x Warmte spot 50 watt

1 x Nachtlamp 60 watt

 

 

Optie 2:
Terrarium van  150x60x60cm

 

1 x TL-UVB Lamp van 36 watt 5.0 % UVB

2 x Warmte spot van 80 watt

1 x Spot van 50 watt

1 x Nachtlamp 60 watt

Optie 3:

Terrarium van 150x60x60cm

 

1 x Compact lamp 26 watt 5.0% UVB lamp

2 x Warmte spot 75-80 watt

1 x Warmte spot 50 watt

1 x Nachtlamp 60 watt

 

 

Optie 4:

Terrarium van 150x60x60cm

 

1 x UVB combi lamp 125 watt 5.0% UVB

1 x Warmte spot 50-75 watt

1 x Nachtlamp 60 watt

Let op: bovenstaande is een indicatie. Meten is weten! Schaf altijd een temperatuurmeter aan om op verschillende plaatsen de temperatuur in uw terrarium op te meten.

Meer informatie over de baardagaam is te vinden in onze caresheets, speciaal toegewijd aan de verzorging van de baardagaam.

Vorige
Volgende
Yvette Gelders
- Auteur